Logo Game pub
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
FACEBOOK
INSTAGRAM
TWITTER

Gamepub

Idealan poklon za novogodišnje praznike

Retko koji model toliko utiče na reputaciju jednog proizvođača gejming periferija kao što je to bilo sa modelom Sensei i kompanijom Steelseries. Da, pravili su oni miševe i pre i posle njega, ali jednostavno Sensei je nekako bio baš ikona u SS portfoliu proizvoda. Upravo zato se i dugo očekivao njegov naslednik koji je konačno i stigao!

Sensei Ten

Prva asocijacija kada sam čuo da se novi Sensei zove Ten je bilo da je u pitanju neko izdanje povodom desetogodišnjice ovog modela, međutim iako se ta godišnjica poklapa, naziv Ten se vezuje za nešto potpuno drugačije – naime simbol koji je iscrtan na stranici miša se na japanskom izgovara Ten, na kineskom Tian, a znači nebo, nebesa, raj. I tu ne prestaje asocijacija koju SteelSeries pravi sa istočnjačkim filozofijama ali i sa, reklo bi se zasluženim, arogantnim stavom – kada otvorite kutiju prvo što ćete pročitati je „Bow to the master“ ili u prevodu poklonite se majstoru. Naravno i sam naziv Sensei u prevodu sa japanskog znači učitelj, ali i mudrac a mnogi od nas se tog termina sećaju najviše iz Nindža kornjača i legendarnog Sensei Splintera! Dalje ispitivanje kutije donosi još nekoliko interesantnih napomena kao da je ovo miš sa kojim je napravljeno najviše pobeda u sportsu, da je najviše para na turnirima u esportu zarađeno upravo korišćenjem Steelseries uređaja i slično, što nisam baš siguran kako možemo proveriti ali ajde da im verujemo na reč. Jedna stvar doduše definitivno stoji – mnogi su pokušali da imitiraju oblik i funkcionalnost Sensei miša ali niko nije uspeo da ga nadmaši, čak ni da dođe blizu.

Miš je pogodan za držanje sa obe ruke, a za razliku od mnogih forward i back dugmići ispod palca se nalaze sa obe strane pa levoruki igrači neće biti uskraćeni za njihovu funkcionalnost. Naravno druga dva dugmeta koji vam dođu sa spoljne strane možete podesiti preko softvera koji će dalje vaš profil zapamtiti unutar samog uređaja. I uopšte ceo dizajn uređaja se može opisati kao neverovatna jednostavnost uparena sa vrhunskom funkcionalnošću. RGB osvetljenje postoji na logotipu i oko točkića, može se podešavati u gomili boja, ali je daleko od napadnog i odiše nekom elegancijom, pri čemu broj boja i njihovo smenjivanje može sam korisnik podesiti. Točkić je izuzetno precizan i presvučen je gumom koja je lepo baždarena, nalik zimskim gumama na kolima, i može dobiti samo reči hvale za funkcionalnost, taman kako treba. Iznad njega je postavljen taster za podešavanje CPI osetljivosti a između te dve stvari mala LED dioda koja će se upaliti kada menjate osetljivost. Konačno dva glavna dugmeta su izvedena kao nastavak leđa miša a zanimljivo je primetiti da SteelSeries tvrdi da njihovi tasteri mogu izdržati do neverovatnih 60 miliona klikova. Materijal kojim je presvučen miš je vrsta gumirane plastike koju smo već i sretali kod uređaja ovog proizvođača, obezbeđuje vrlo prijatan dodir i odlično ležanje u ruci, ali se kod nekih modela dešavalo da se malo oguli na delovima koji se češće dodiruju, mada ne možemo znati kakva je situacija sa ovim modelom za kratko vreme koje smo se družili. Ne postoje bukvalno nikakvi natpisi sa gornje strane, osim malog Ten simbola sa leve strane (nema ga sa druge strane). Sa donje strane se nalaze vrlo glatki mouse feet a plastika je odozdo poluprovidna što daje malo čudan efekat. Mala zamerka ide na kabl koji je gumenog a ne končanog tipa i poprilično je debeo pa treba malo navikavanja na njega, pogotovu ako uzmemo u obzir da je sam miš vrlo lagan sa samo 92g.

Srce učitelja

Glavna stvar na svakom esports mišu je naravno senzor a ovde se radi o modelu koji je razvio PixArt baš za potrebe SteelSeries miševa i nazvan je TrueMove Pro. U pitanju je optički senzor koji može praktično raditi na bilo kojoj površini ali mu je glavna prednost što obezbeđuje pravi 1-na-1 tracking, tj nećete imati nikakve akceleracije i slično. To potvrđuju i mnogi esport igrači koji su stali iza marketinške kampanje za ovaj miš, naravno pretpostavljamo i za solidnu svotu novca pride. Zanimljivo je ipak primetiti da je prvi Sensei bio miš sa laserskim senzorom dok se sada prešlo na optičku tehnologiju koja je ipak postala dominantna pre svega zbog lakšeg izbegavanja neželjene akceleracije prilikom pokreta.

Ovaj miš možete pomeriti ubrzanjem od 50G ili čak 450 IPS (inča u sekundi), praktično 11.5 metara pomeraj u jednoj sekundi – ja zaista nisam neki profesionalac ali ne verujem da mogu da pomerim miša brže od jednog metra u sekundi, tako da mogu samo da konstatujem da ne vidim situaciju u kojoj bi ovaj miš mogao da ima bilo šta manje od 1-na-1 trekinga. Sve u svemu ovaj senzor je trenutno jedan od dva ili tri najbolja u celom gejming svetu što svakako nije baš mali uspeh.

Zaključak

SteelSeries je uspeo da jedan od svojih najboljih modela ponovi, unapred i ponovo plasira na tržište na najbolji mogući način. Sensei nije miš koji po bilo čemu odskače – nit je senzor svetlosnim godinama ispred konkurencije, nit je dizajn nešto revolucionaran, nit ima neko neviđeno gejmersko osvetljenje. Sa druge strane Sensei je prosto fenomenalan takav kakav je, u svojoj jednostavnosti ali istovremeno i u svojoj funkcionalnosti! I zato je stekao skoro religiozne poklonike širom sveta što je status koji će nova verzija sigurno i unaprediti, bez obzira što je konkurencija na tržištu nikad jača.

Proizvod možete kupiti preko sledećeg linka!

ModelSteelseries Sensei Ten
TipOptički miš
PovezivanjeUSB
Senzor18.000 CPI True Move Pro
DodatnoPogodan za obe ruke, mala težina, RGB osvetljenje